snoei-excursies

Bomen kijken

Van kijken en bespreken kan je leren

Van voorbeelden kan je leren. In een snoei-excursie gaan we niet zagen en knippen, maar kijken en bespreken naar wat jij of ik zou doen. Door er met elkaar over na te denken, hoor je ook hoe anderen het aan zouden pakken. Zo leer je meer oplossingen zien en herkennen.

Deskundig

Begeleid door ervaren snoeiers.

Hele jaar door

Niet afhankelijk van snoeiseizoen of weer.

Maatwerk

Stel al jouw vragen

Heb jij “Honger” naar voorbeelden?

Tijdens de praktijkdagen merk ik dat er een enorme “honger” is. “Die boom daarachter, die lijkt wel veel op die van mij, kunnen we die straks ook doen?”. Soms is er gewoon geen tijd voor om alle verzoeken in te willigen. “Maar kan je wel vertellen hoe je die moet doen?”

Daaruit is mijn idee ontstaan om excursies te geven. Wel naar bomen kijken, maar (nog) niet snoeien. Dat gaat sneller en je kan meer vragen kwijt.

Zoveel snoeiers, zoveel meningen

Fruitbomen snoeien is geen raketwetenschap, maar het is wel een specialistischer als boomverzorging. Er wordt wel gezegd dat het snoeien 90% durf is en 10% kennis. Zelf snoei ik al 30 jaar fruitbomen, en gelukkig is het % intussen andersom, maar ik vind de twijfel ook heel belangrijk. In mijn ogen moet je niet zo maar wat doen, ook uit respect voor de boom.

Maar te veel twijfel is lastig om ervaring op te bouwen. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen die fruitbomen willen snoeien, meer visies te horen krijgen, met argumentering natuurlijk. Aan de hand van voorbeelden, of ze nou goed of slecht zijn, kan je makkelijker in je eigen fruitbomen snoeien.

Fruitbomen in hun omgeving

Iedere boom en plek heeft weer zijn eigen uitdagingen. Bij een excursie ga ik ook in op die randfactoren. Soms gaat het veel over bodemverbetering, soms over singels of tuininrichting, soms over grote bomen beheren. Onderwerpen die in een cursus vaak minder aan bod komen, maar op die locatie juist belangrijk zijn. Op iedere locatie is het dus anders.

geen “Goed of fout”

Het is niet de bedoeling om kopieën van mezelf te maken. Leer je eigen inzichten te ontwikkelen door ze te toetsen aan andere meningen.

Interactief

Iedereen komt aan het woord. Je krijgt feedback op je visie zonder waardeoordeel. En ja, ik zal ook vertellen wat ik zou doe en waarom.

Maatwerk

De deelnemers hebben grote invloed op de onderwerpen en gedetailleerdheid van de excursie.

Wat biedt een snoei-xcursie?

  • Begeleiding door ervaren snoeier
  • Ideaal als follow-up na snoeicursus
  • Hele jaar door mogelijk
  • Ook mogelijk als het ongunstig weer is om te snoeien
  • Aandacht voor inzichten en aanpak
  • Meer bomen bespreken in paar uur tijd
  • Kan ook bij bomen die niet gesnoeid worden (daar is juist veel te leren)
  • Ideaal voor mensen die onzeker zijn in het snoeien
  • Je bent onder gelijkgestemden en kan ‘bomen’ over bomen
  • Stel je eigen vragen (vaak blijkt dat anderen diezelfde vraag niet durven te stellen)
“Na de snoeicursus was ik erg benieuwd hoe de bomen er op reageerden. Door de snoei-excursie konden we dat zien. Ik kon herkennen dat we veel gesnoeid hebben en wat het effect dan is. We bespraken hoe je het verder aan kan pakken. Hier leer ik veel van”
Koos
bij Snoei-excursie Eelde

Veel gestelde vragen over snoei-excursies

Iedereen mag mee doen, maar een snoei-excursie is geen vervanging voor een snoeicursus, de lesstof van een cursus wordt niet opnieuw behandeld. Er wordt verwacht dat deelnemers actief meedoen in bespreken. Het is een interactieve bijeenkomst waar veel voorbij kan komen.

Ja, een inschrijving is overdraagbaar. Tot 7 dagen vooraf kan je je je aanmelding kosteloos afzeggen. Kijk ook even in de voorwaarden voor excursies.

Leuk! Als je toestemming van de eigenaar(s) hebt dat we daar mogen kijken, neem dan contact met me op. Dan gaan we een geschikte dag prikken. Weet je ook nog de andere deelnemers, dan is de kans groter dat er genoeg deelname is en kan het door gaan.

Onderaan ieder excursie beschrijving kan je je aanmelden (knop). Zodra je ingeschreven bent, krijg je een bevestiging en verdere gegevens over adres en contact.

Zie hieronder de geplande data

De duur is 2 – 2,5 uur. Dat hangt wat af van hoeveel vragen er zijn of dat we lang moeten lopen tussen adressen in. Er komt véél informatie voorbij, je bent aan het eind echt leeg (of vol)

Een snoei-excursie kost 22 euro

Het gaat over de bomen waar we bij staan, niet over algemene aanpak van fruitbomen. meer… geen aandacht voor snoeitechniek, volgorde, prioriteiten,

Data Snoei-excursies

DatumLocatieSteekwoordenInfoInschrijven
EeldeHoogstam, achterstallig wegwerkennog niet gestart

Overzicht van de excursies met hun beschrijvingen [met aanmelding]

Geen berichten


Heb jij een goed voorstel?

Wil je Een Excursie
in de buurt?

Weet jij wat fruitbomen waar je graag samen naar wilt kijken? En zijn er meer die mee willen doen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

“Over de heg” kan ook. Vanaf de weg of een andere tuin kan je ook al naar bomen kijken. Het is het fijnst als we op het erf kunnen komen (met toestemming van de eigenaar of beheerder), die kan ons vaak ook wat meer vertellen over de achtergrond van de bomen. Van een afstandje kan je al veel aspecten bespreken, maar details of precies iets aanwijzen wil dus lastiger.