over Mij

Moi, ik ben Karin Edens

Ik heb mijn fascinatie voor bomen, en in het bijzonder fruitbomen, tot specialiteit gemaakt.

Begonnen in de totaal nieuwe wereld van oude fruitbomen, en in no-time helemaal begeesterd. En ik leer nog iedere dag bij over deze prachtige wezens.

30

Jaar ervaring met fruitbomen

18

Jaar als zelfstandig bedrijf

Toen ik voor mijzelf begon, begon mijn leercurve nog sneller te stijgen. Andere regio’s, langduriger beheer, andere wensen, veranderend klimaat, …
Ik vind het steeds boeiender worden.

Mijn ervaring

Mijn passies zijn bomen, tuinen, natuur en landschap

Nou, eigenlijk wel meer, zoals ambachten, houtbewerking en ontwerpen.

  • meer dan 30 jaar praktische ervaring in tuin- en landschapsbeheer
  • Ik houdt van maatwerk leveren, zodat jij en je boom jezelf kunnen zijn
Mijn visie op groenonderhoud

Als ik m’n werk goed kan doen, zie je me steeds minder

In mijn werk streef ik naar een aanpak waarbij ik op termijn steeds minder zichtbaar ben. Dit kan alleen door vanaf het begin de juiste keuzes te maken en een goed doordacht beheerplan te volgen.

Duurzaam groenonderhoud gaat verder dan hovenierswerk:
Landschappelijke beplanting vraagt om een andere benadering. In de eerste jaren vergt het intensieve zorg, zoals bescherming, begeleidingssnoei, en het vrijstellen van beplanting (bomen en struiken). Naarmate de beplanting zich ontwikkelt en de omgeving stabieler wordt, kan het onderhoud juist afnemen. Dit is mogelijk wanneer er vanaf het begin zorgvuldig gekozen is voor de juiste soorten en een plan dat aansluit bij de lang termijndoelen van het terrein.

Snoeien met een visie op de lange termijn
Snoeien is voor mij geen doel op zich, maar een manier om toekomstige problemen te voorkomen. Ik snoei alleen wanneer de voordelen op de lange termijn opwegen tegen de nadelen. Jaarlijks snoeien om een boom klein te houden? Dat wijst vaak op een foutieve aanplant; de boom staat dan simpelweg niet op de juiste plek. Maar ook een boom in een bos zal kleine kans hebben om heel oud te worden, diegenen die het wel redden hebben vaak in hun jeugd goede verzorging en begeleiding gehad. Een oude boom krijg je niet vanzelf.

Helaas heb je soms te maken met keuzes die eerder (door anderen) zijn gemaakt, en in dat geval zoeken we samen naar de beste oplossing binnen de gegeven situatie.

Met deze benadering werk ik toe naar een groen beheersplan dat de natuur de ruimte geeft, terwijl er gestuurd waar dat nodig is.

|

Leren van oude bomen

Wanneer ik naar oude bomen kijk, kan ik veel leren. En zeker als ik bomen zie die in verval zijn. Ik observeer waar takken of stammen afbreken, hoe lang risicotakken meegaan, hoe lang het duurt voordat inrottingen zware gevolgen hebben, en waarom een boom is omgevallen. Vooral ook wat bomen zelf doen om ht lang vol te houden. Dat zie ik vooral in oude bossen waar heel lang geen onderhoud is gepleegd. Een tochtje door zo’n oud bos is voor mij steeds een studiereis.

Boomverzorging is een boeiend vak. Er wordt veel onderzoek gedaan naar aantastingen en gebreken in bomen, maar ook hoe je ze kan behandelen (of niet). Het vak blijft voor mij daardoor heel dynamisch.

Fruitboom onderhoud is in mijn ogen een echte specialisatie binnen de boomverzorging. Juist omdat je bij fruitbomen ook de vruchtdracht en het stimuleren ervan mee moet nemen in je ingrepen. Daar heb je met andere bomen veel minder mee te maken.

|

bomen genezen niet, ze passen zich aan

In tegenstelling tot ons, genezen bomen niet van aantastingen en beschadigingen. Een beschadiging kan gaan verrotten, maar wordt weer ingekapseld door de boom. Dat offert de boom op. Maar ook groeit daar weer een nieuwe laag overheen, ieder jaar meer. En die plek kan uiteindelijk sterker worden als oorspronkelijk.

Het proces van afweer en overgroeiing van een boom vind ik fascinerend. Het levert soms ook prachtige vormen aan. Thuis heb ik er een verzameling van hangen en soms neem ik wat stukken mee voor een cursus, zodat je het van dichtbij kan bekijken.

Leren van de praktijk

Leren van de Reactie van bomen

Voor mij zit de kracht van leren in observeren. Door te zien hoe bomen reageren op ingrepen, krijg ik waardevolle inzichten. Reageert de boom zoals ik had verwacht? Had ik misschien meer moeten doen, of juist minder? En soms loopt het anders dan gepland, wat me nieuwe vragen en inzichten oplevert. Ik kijk ook altijd naar wat anderen hebben gedaan— ieder werk biedt weer iets om van te leren.

Deze observaties vertellen me vaak veel meer dan boeken ooit kunnen. Op deze manier heb ik al vele stagiaires opgeleid: niet door simpelweg oude methodes over te nemen, maar door te leren met een frisse blik en eigen ervaring op te doen. Ik geniet elke dag van mijn vak en ontdek steeds weer nieuwe, fascinerende dingen.