Jonge fruitbomen & Nieuwe aanplant

Nieuwe aanplant

Ik zie vaak dat fruitbomen in een opwelling gekocht en geplant worden. Je zou toch verwachten dat als je hem plant, dat hij zichzelf wel redt. Helaas gaat het hier juist vaak fout mee.

Ja, de eerste jaren gaat het goed, dan doet hij het waarschijnlijk voortreffelijk. Dan vertel je vol trots hoe veel fruit je al hebt van je eigen boom. Dat belooft veel goeds.

En dan opeens… houdt het op!

Geen fruit meer, of geen groei. Een kwijnende boom waar je liever niet meer naar kijkt.

Wil je later ook kunnen genieten van gezonde en goed producerende bomen, dan heb je de juiste plek nodig. Een plek waar genoeg ruimte is voor de boom, goede grond en genoeg zon. Zo kan je fruitboom het langst gezond blijven en regelmatig fruit geven.

Jonge fruitbomen

Jonge fruitbomen hebben goede begeleiding nodig om voortijdig verval te voorkomen. Want laat je hem zin gang gaan, zullen de natuurlijke processen hun verloop nemen. Dat betekent dat de boom onnodig snel aftakelt en weinig fruit geeft en

Om de groei energie goed te begeleiden heeft een fruitboom eerst vormsnoei nodig, om een stevig gestel op te bouwen waar later veel fruit aan kan hangen. Dat gaat langzamerhand over in begeleidingssnoei om evenwicht te houden tussen groei en bloei (vruchtdracht) en om fruit lekker te laten worden.

oude fruitrassen

Vaak wordt er gekozen voor de bekende rassen die ook in de winkel te vinden zijn. Die zijn natuurlijk bekend, en zelfs van eigen teelt zijn ze vaak nog lekkerder als uit het schap.
Oude (streek)rassen hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Ze zijn een belangrijk deel van ons cultuurerfgoed en zijn de moeite waard om aan te planten en te behouden.
Vooral streekrassen hebben hun voordelen op uw grondsoort, klimaat en gebruik.

Om bekend te raken met deze rassen, kan je rond de oogsttijd op verschillende plaatsen in het land fruittentoonstellingen bezoeken om eens te proeven en meer te weten te komen wat bij jou zou kunnen passen.