Knoflook extract 2

Ik ben er al een paar jaar mee aan het experimenteren met dit recept, bedoeld tegen een overmatige populatie perenringworm in perenbomen. Mijn doel is om de boom weer te laten groeien, wat slecht lukt als er een grote populatie van perenringworm-larves onder de bast leeft. Natuurlijk zijn de specht, boomklever en boomkruiper ook onze beste vrienden in deze strijd, als je die aan kan trekken, dan doen die het werk met de bestaande larfjes in de boom.

Deze maatregel is gericht op dat de kevers de boom niet herkennen als plek om hun eitjes te deponeren. Als ze de boom niet herkennen (op geur) zullen ze een andere zoeken.

Je zal hiervoor meestal wel de ladder op moeten, neem dus een (kleine) drukspuit die je veilig kan hanteren op de ladder. Je wilt de takken en stam inspuiten met de straal (geen nevel). Je hoeft dus niet overal heel goed bij te kunnen zoals bij rupsen bestrijden ed.

Tijdstip:

De kevers vliegen half mei tot half juli uit en gaan al snel paren en eitjes leggen. Rond eind april is het gunstig om al een spuiting uit te voeren. Half mei herhalen. Zeker als het veel regent, is het verstandig om ook te herhalen. Juli zijn de eitjes gelegd, dan heeft deze maatregel geen nut meer voor dit jaar. Dan is de specht onze grote vriend om het over te nemen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

 • Zonnebloemolie (jampotje vol)
 • Knoflookbol of 2, incl. vliesjes ed.
 • Groene zeep (vloeibare variant is makkelijk in gebruik)
 • Water

Bereiding:

 • Verwarm de olie op een laag vuurtje, zorg dat ze niet heet wordt.
 • Pers de knoflook of snijd de bollen door.
 • Voeg de knoflook toe en laat het 20-30 minuten zachtjes sudderen.
 • Controleer regelmatig of het niet te hard gaat, de knoflook moet niet verbranden.
 • Haal het van het vuur en laat het trekken. Minimaal een nacht, liefst zo lang mogelijk
 • Zeef voor gebruik de knoflook er uit en giet het in het potje.
 • Bewaar de olie op een koele plaats.

Materialen:

 • Pannetje om olie te verwarmen
 • (jam)Potje
 • Knoflookpers
 • Zeef

Toepassen voor spuiten:

Neem voor een spuit van 1,25 l (kleine handspuit):

 • 8 EL (eetlepels) gefilterde olie
 • 2 EL vloeibare groene zeep

Meng de ingrediënten goed en doe ze in de spuit. Vul aan met lauw water. Schud goed zodat de olie in fijne ‘bolletjes’ verdeeld is. Deze oplossing is enkele weken houdbaar (koel bewaren).

Dosering water/olie bij andere volumes van spuitgerei:

 • 1,25 liter = 10 EL
 • 2 liter = 16 EL
 • 5 liter = 40 EL

Bij de boom:

Spuit liefst bij bewolkt weer of bij zonsondergang om geen andere insecten te raken.
Blijf de spuit regelmatig schudden tussen het spuiten door omdat de oplossing snel ontmengd [spuiten-schudden-spuiten-schudden-…]. Het gaat er om dat er (fijne) olie druppeltjes op de bast terecht komen.
Gebruik een fijn straal en spuit tegen de takken (niet op het blad). Probeer takken tot 2-3 cm dikte te raken als je er bij kan komen. Je hoeft niet alles rondom te raken. Het doel is om olie op de bast te krijgen, waar ze in zal trekken. De olie geeft in grotere omgeving geur af, en zal de kevers misleiden met haar ‘pizzeriageur’.